maanantai 3. maaliskuuta 2008

Piraattisanaston purku 1: aineeton hyödyke

Tässä sarjassa on tarkoitus tehdä vaarattomaksi verbaalisia piraattipommeja. Piraatit mielellään käyttävät olemassa olevia termejä omiin tarkoituksiinsa tai keksivät uusia.

Aineeton hyödyke

"Piraattiliiton" oikaisu Helsingin Sanomien HS-raadin piratismikäsityksiin:

Samuli Pahalahti:
"Aineettomat hyödykkeet (tarkemmin sanottuna sellaiset, jotka on mahdollista esittää digitaalisessa muodossa, nollina ja ykkösinä) eivät sen sijaan ole niukkoja, vaan niitä voidaan kopioida lähes nollakustannuksilla kaikille, jotka niitä haluavat. Kun yksi musiikkikappale on tehty, se voidaan jakaa miljoonille ihmisille, ja he kaikki voivat kuunnella ja laulaa kappaletta samaan aikaan ilman minkäänlaista ristiriitaa. Sen sijaan miljoonat ihmiset eivät voi ajaa samaan aikaan samalla autolla."

Kansantaloustieteen viitekehyksessä hyödykkeiden aineellinen-aineeton-ryhmittelyllä ei ole tässä asiassa loppujen lopuksi merkitystä. Aineeton hyödyke voi olla niukka. Aineellinen hyödyke voi olla niukka. Niukkuus on edellytys markkinoiden syntymiselle. Niukkuus ei tarkoita, että hyödykkeestä olisi pulaa. Se tarkoittaa vain, että tarjonta on pienempi kuin kysyntä. Kysynnän kasvaessa markkinahinta nousee niukkuuden lisääntyessä. Niukan hyödykkeen kysyntä ja tarjonta määräävät sille hinnan, joka rajaa sen kulutuksen niihin kuluttajiin, jotka ovat valmiita maksamaan siitä eniten.

Piraattien poliittinen teesi asiassa on, että niukkuutta ei saa aiheuttaa keinotekoisesti, koska se on heidän mielestään vastoin yhteiskunnan ja kuluttajien etua.

Yhteiskunnan etu ei ole sama kuin kuluttajan etu. Kuluttajan etu on saada hyödyke mahdollisimman halvalla. Yhteiskunnan on otettava huomioon muitakin asioita. Yhteiskunta on kasvattanut bensiinin niukkuutta keinotekoisesti korottamalla hintaa bensiiniverolla. Kuluttajan etu olisi saada bensiini ilman veroa halvemmalla. Teoskopioiden niukkuuteen vaikutetaan rajoittamalla kopiointioikeutta. Onko todellakin kansantalouden näkökulmasta yhteiskunnan etu, jos kopiointioikeuden rajoittaminen estetään? Teoskopioiden valmistus, myynti sekä niiden verottaminen aiheuttaa kansantaloudelle tuloja, joita vapaan kopioinnin salliminen ei välttämättä korvaa.

Voidaanko euron hintaisen mp3-tiedoston tai 20 euron hintaisen CD-levyn kohdalla ylipäätänsä puhua niukkuudesta? Tuotteita riittää markkinoille ihan niin paljon kuin kuluttajat ostavat. Tarjontaa on enemmän kuin kysyntää.

Liiketaloustieteessä aineeton hyödyke on yksilöitävissä oleva ei-monetaarinen omaisuuserä, jolla ei ole aineellista olomuotoa ja jota yhtiö hyödyntää liiketoiminnassaan usean tilikauden ajan. Esimerkiksi tuotemerkit, patentit, atk-ohjelmistot sekä asiakassuhteet.

Piraateille aineeton hyödyke on digitaalisessa muodossa, ykkösinä ja nollina, esitetty hyödyke. Teoskopio, joka analogisesti vinyylilevyn uraan kuoppina tallennettuna on aineellinen hyödyke kaupassa myytäessä, muuttuu mystisesti aineettomaksi, kun se tallennetaan digitaalisessa muodossa magnetisoituna metalliin. C-kasetin metallipintaan magnetisoitu analoginen teoskopio ei piraattilogiikan mukaan myöskään ole aineeton hyödyke.

Piraattien maailmassa teoskopio muuttuu siis arvottomaksi ja aineettomaksi, jos se tallennetaan digitaalisessa muodossa. Reaalimaailmassa teoskopio on aineellinen hyödyke riippumatta siitä, onko se myyty valmiiksi talletettuna tietovälineelle vai tallennetaanko se ostajan tietovälineelle myynnin yhteydessä. Teoskopio on aineellinen hyödyke riippumatta siitä, onko se analogisessa tai digitaalisessa formaatissa, paperilla painettuna tai metalliin magnetisoituna.

Miksi mp3-soittimessa on kiintolevy? Luulisi että aineetonta musiikkia voitaisiin tallettaa kiintolevyttömään mp3-soittimeen. Miksi maksaa maltaita monien kymmenien gigatavujen mp3-soittimista? :-)

Bruce Springsteenin levy-yhtiö ei myy "Born In The U.S.A." -teosta vaan kopion sen tietystä esityksestä. Ennen vanhaan kaupassa myytiin maitoa asiakkaan omaan astiaan. Nykyajan kaupassakin asiakas joutuu itse osallistumaan tuotantoprosessiin. Huonekalut saa halvemmalla, kun kokoaa ne itse. Ennen ei ollut mahdollista mennä tehtaalle prässäämään itselleen omaa kopiota vinyylilevystä. Nyt teoskopion saa halvemmalla, kun hoitaa kopioinnin itse nettikaupassa omaan astiaan.

Piraattilogiikka on ihmeellistä, niin ihmeellistä kuin digikommunismi voi vain olla. Kun yksi musiikkikappale on tehty, sitä ei voida jakaa tekemättä teoskopioita. Miljoonat ihmiset eivät myöskään voi kuunnella samaan aikaan samaa mp3-soitinta tai katsoa samaa elokuvaa samalta tietokoneruudulta. Yritys sellaiseen johtaisi varmasti ristiriitoihin miljoonan ihmisen kesken. :-)

Pikku-piraatti ja aineettoman hyödykkeen metsästys:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ei kommentteja: